Akcelerált atherosclerosis és cardiovascularis betegségek gyulladásos reumatológiai kórképekben

Vezető: 
Szekanecz Zoltán egyetemi tanár, DE OEC Reumatológiai Tanszék
Tagok: 
Dr. Szűcs Gabriella
Tagok: 
Dr. Szántó Sándor
Tagok: 
Dr. Soltész Pál
Tagok: 
Dr. Kerekes György
Tagok: 
Dr. Szabó Zoltán
Tagok: 
Dr. Szamosi Szilvia
Tagok: 
Dr. Váncsa Andrea
Tagok: 
Dr. Végh Edit
Tagok: 
Dr. Bodnár Nóra

A kutatócsoport rövid bemutatása:
A kutatócsoport döntően a DEOEC Reumatológiai Tanszék munkatársaiból áll. A munkatársak kettő kivételével minősítettek (PhD vagy DSc). A munkacsoport évek óta foglalkozik az arthritisek pathogenezisével és modern kezelésével, különös tekintettel a társuló atherosclerosisra és cardiovascularis megbetegedésre.
 
A kutatás célja: A gyulladásos reumatológiai kórképekhez társuló atherosclerosis és cardiovascularis betegség pathogenezisének megértése, a korai diagnosztika eszközeinek kifejlesztése és az immunszuppresszív, biológiai terápia vascularis hatásainak felmérése.
 
Eddigi eredmények:
-          Rheumatoid arthritisben (RA), spondylitis ankylopoeticában (SPA), sclerodermában (SSc) korai vascularis endothel dysfunctiot, fokozott carotis atherosclerosist és arteria merevséget (stiffness) mutattunk ki. Ennek hátterében elsősorban a szisztémás gyulladás és az abban részt vevő mediátorok (CRP, TNF-alfa) állnak.
-          Ultrahangos technikákkal a korai funkcionális és morfológiai eltérések jól detektálhatók.
-          Bizonyos, az arthritisek kezelésében használatos biologikumok (pl. TNF gátlók, rituximab) kedvezően befolyásolják az atherosclerosist és a vascularis komorbiditást is.
 
Várható eredmények:
-          Jelenleg vizsgáljuk a szisztémás vasculitiseket, amelyben szintén korai atherosclerosis figyelhető meg.
-          Olyan diagnosztikus algoritmust fejlesztünk ki, mellyel korán, még a preklinikai fázisban kimutathatók a vascularis eltérések. Ez korai megelőzést tesz lehetővé.
-          A hagyományos vasculoprotekció mellett olyan terápiás algoritmust állítunk össze, mely a gyulladásos-autoimmun mechanizmusok gátlásán keresztül fejtik ki kedvező hatásukat a szív-érrendszerre.
-          Laboratóriumi és képalkotó biomarkerekkel prognosztikai felmérés is lehetővé válik.