Szerkezeti biológia és molekuláris felismerés

Vezető: 
Dr. Batta Gyula

A kutatásba fiatal kollégákat vontunk be a tapasztaltak vezetésével. Prof. Herczegh Pál irányításával dolgozott Kalmár László vegyész és dolgozik Tollas Szilvia gyógyszerész. Feladatuk a COST MP0802 projekttel (http://www.g4net.org/home.html) kapcsolatosan új, guanozin-tartalmú, G4 típusú molekuláris önszerveződésre képes vegyületek előállítása. Az ilyen típusú vegyületek alkalmasak lehetnek molekuláris elektronikus eszközök előállítására, de farmakológiailag aktív vegyületek is lehetnek közük telomeráz inhibitor aktivitással. Dr. Kovács Lajossal (Szeged) együttműködve, a koffeinhez hasonló 3-metilxantinról bebizonyítottuk hogy a guaninhoz hasonlóan, képes kvadruplex szerkezet kialakítására (1). Az antifungális fehérjékkel kapcsolatos OTKA CK 77515 kutatásunkat kibővítettük. Dr. Eva Meyerrel (Berlin) együttműködve összehasonlítjuk az AFP, az anAFP és a PAF minifehérjék szerkezetét és működésmódját.
Hamarosan hozzájuthatunk a TÁMOP forrásból egy mikrokaloriméterhez, ami jól fogja kiegészíteni az NMR-STD technikát a fehérje molekuláris felismerési kísérletekben. Két fiatal biológus Msc. hallgatónkat Fizil Ádámot és Nyitrai Mónikát az osztrák-magyar OMAA79u1 pályázat keretében 2x1 hónap időtartamra Innsbruck-i tanulmányútra küldtük Dr. Florentine Marxhoz, ahol rekombináns technológiával 15N jelzett PAF mutánsokat állítottak elő NMR vizsgálatokhoz. Dr. Barna Terézia szenior kutató is látogatást tett Innsbruck-ban. Várható, hogy a PAF teljes 1H/13C/15N NMR jellemzését közöljük, illetve a rendkívül stressztűrő PAF hideg és meleg kitekeredéséről is beszámolunk egy dolgozatban és a májusi Lucca-i GORDON konferencián. A PAF és fonalas gombák interakcióját Tomori Valéria PhD hallgatónk közreműködésével vizsgáljuk.
Nemrégen fogadták el a Dr. Pócsi István vezetésével írt összefoglaló munkánkat a PAF feltételezett hatásmechanizmusáról. Várható, hogy a monomer bs-RNáz dinamikájáról is beszámolunk egy Dr. Delia Picone-vel (Nápoly) közös munkában. A Prof. Herczegh Pállal közös „antibiotikum” témában egy debreceni „származású” antibiotikumról közöltünk részben elméleti eredményeket. Az antivirális hatású glikopeptid antibiotikum aglikonok hatásmechanizmusát elméleti számításokkal és NMR NOE vizsgálatokkal próbáljuk értelmezni Mándi Attila PhD hallgató és két vegyész dimplomamunkás hallgató részvételével. Dr. Barna Teréz PhD hallgatóival (Fekete Csaba és Elek Rita) közös munkában a -D-xilozidáz és mannoszintáz mutáns enzimek hatásmechanizmusát illetve a keletkező manno-oligoszacharid termékeket vizsgáltuk. Az eredményeket először a 2011-es EUROCARB konferencián ismertetjük, Nápolyban.

Referenciák:

1. János Szolomájer, Gábor Paragi, Gyula Batta, Celia Fonseca Guerra, F. Matthias Bickelhaupt, Zoltán Kele, Petra Pádár, Zoltán Kupihár and Lajos Kovács (2011)
3-Substituted xanthines as promising candidates for quadruplex formation: computational, synthetic and analytical studies
NEW JOURNAL OF CHEMISTRY, 35, 476–482

2. I. Pócsi et al. (2011)
The small molecular mass antifungal protein of Penicillium chrysogenum – a mechanism of action oriented review
JOURNAL OF BASIC MICROBIOLOGY (accepted)

3. Fejes Zsolt, Mándi Attila, Komáromi István, Majoros László, Batta Gyula, Herczegh Pál (2010)
A synthetic and in silico study on the highly regioselective Diels-Alder reaction of the polyenic antifungal antibiotics natamycin and flavofungin
TETRAHEDRON LETTERS 51, 4968-4971