Az oxidatív DNS károsodások javítása és a gyulladás kialakulásának kapcsolata

Vezető: 
Dr. Bácsi Attila

Elért eredmények:
Korábbi kísérletekből kiderült, hogy a pollenszemek NAD(P)H oxidáz aktivitással rendelkeznek, és hidratálódást követően reaktív oxigéngyökök (ROS) termelésére képesek. A pollen NAD(P)H oxidázok által termelt reaktív gyökök oxidatív stresszt indukálnak a légutak nyálkahártyájában, valamint a szem kötőhártyájában néhány perccel a pollen expozíciót követően (J. Clin. Invest. 2005; J. Allergy Clin. Immunol. 2005; 2006; 2007; J. Immunol. 2009). A megemelkedett intracelluláris ROS szint következtében különböző makromolekulák, így a DNS is károsodhat. A DNS károsodások enzimatikus javítása során a DNS-ből kivágódó oxidatívan módosult bázisokról kiderült, hogy képesek befolyásolni a sejtek működését. Jelen kísérleteinkben kimutattuk, hogy egyes oxidatívan módosult bázisok képesek aktiválni a humán monocita-eredetű dendritikus sejteket. Egér kísérletekben igazoltuk, hogy szenzitizálás során az antigénnel együtt adott oxidált bázisok adjuvánsként hatnak, és képesek fokozni az antigénnel szembeni humorális immunválaszt.
 
További tervek:
Humán légúti hám eredetű sejtekben siRNS technikával gátolni fogjuk az oxidatív DNS hibákat javító enzimek kifejeződését és oxidatív stressz indukálást követően vizsgáljuk a gyulladásos citokinek és kemokinek termelődését.
Vizsgálatainkban tisztázni kívánjuk specifikus inhibitorok, siRNS technika és Western blot felhasználásával, hogy milyen szignalizációs események vezetnek a gyulladásos citokinek és kemokinek termelődéséhez.